Je ketóza nebezpečná?

Možná jste od doktora nebo někoho jiného slyšeli, že ketóza je život ohrožující stav. Pokud tomu tak je, tak si dotyčná osoba plete diabetickou ketoacidózu (DKA) s nutriční ketózou, neboli keto-adaptací. Nejdřív trochu sémantiky.
Naše tělo může produkovat (z tuku a některých aminokyselin) tři ketolátky (pojem „keton“ označuje chemické látky kde je kyslík vázaný dvojitou vazbou k uhlíku, který se nachází mezi dalšími dvěma uhlíky). Tyto ketolátky jsou aceton, acetoacetát a beta-hydroxybutyrát (neboli kyselina betahydroxymáselná).

Proč tedy ketony produkujeme? Tak pro začátek jsou evoluční výhodou. Náš mozek může fungovat jen na glukózu nebo ketony. A jelikož můžeme skladovat glukózu jen na 24 hodin, bez ketolátek bychom po jednom dni bez jídla všichni zemřeli na hypoglykémii. Naštěstí, naše játra mohou měnit tuk a některé aminokyseliny (stavební látky proteinů) na ketony, především aby nakrmily náš mozek. Tudíž je naše schopnost produkovat ketony vitální pro naše přežití.

Co je ale diabetická ketoacidóza? Když si diabetik (obvykle I. typu, ale stává se to i u velmi rozvinutého diabetu II. typu) nevezme dost inzulinu, dostává se do stavu hladovění. I kdyby měli v krvi všechnu glukózu na světě, bez inzulinu se nedostane do jejich buněk, a tak budou tyto buňky hladovět. A tak se stane to co se stane každému v té situaci: tělo začne produkovat ketony. Zde je problém: diabetici nemohou produkovat inzulin, který by brzdil produkci ketonů, když jich je dost. Produkce ketonů (konkrétně kyseliny betahydroxymáselné) tak pokračuje do kritických hladin 15-25 mM/l, kdy se začne ovlivňovat rovnováha pH v organismu, a pacient se dostává do kritického stavu.

Tento stav není možný u osob které jsou schopné produkovat aspoň minimální množství inzulinu. Mechanismus zpětné vazby zbrzdí produkci ketonů, a jejich hladina zůstane v bezpečných mezích. Člověk, který je „keto-adaptovaný“, neboli ve stavu nutriční ketózy, má obvykle hladinu kyseliny betahydroxymáselné mezi 0,5-3,0 mM. Toto je podstatně méně než jsou hodnoty rizikové pro zdraví.

Stav keto-adaptace je dosažený značným snížením uhlohydrátů ve stravě (obvykle méně než 50g za den), kdy se tělo přestane spoléhat na glykogen jako zásobní zdroj energie. Specificky, mozek přestane být primárně závislý na glukóze a místo toho se stane primárně závislým na betahydroxymáselné kyselině. Tohle nemá nic společného s pacienty v DKA, a dobře to ilustruje jak špatně informovaná zdravotní komunita je. DKA a nutriční ketóza má tolik společného jako hořící budova a ohniště.

Zdroj:
http://eatingacademy.com/nutrition/is-ketosis-dangerous

Příspěvek byl publikován v rubrice Výživa a zdraví se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

1 komentář u Je ketóza nebezpečná?

  1. Domz napsal:

    Chcem sa spýtať, keď som diabetik I. typu a moje telo inzulín neprodukuje, znamená to, že pre mňa nutričná ketóza nie je vhodná? Čítal som o mnohých výhodách tejto diéty a rád by som ju vyskúšal, no obávam sa, či pri prechode na tukový metabolizmus nebude moja hladina ketónov stúpať a stúpať a miesto ketózy dosiahnem ketoacidózu. Za odpoveď veľmi pekne ďakujem

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>